• Hanne Viken

Personlighetstester

Hvem er du? Er du født sånn, eller er du blitt sånn? Kan du endre personligheten din? Tror du på at en test kan fortelle deg hvem du er?


En personlighetstest kan være både nyttig og unyttig. Det finnes flest av de unyttige, som ikke er testet ut (vitenskapelige) og skal tas med en klype salt.


Det skal du forøvrig også gjøre med de vitenskapelige testene, ta dem med en klype salt. For det skal ganske mye til for å få noe vettugt ut av en test - du skal holde tungen rett i munnen.


Hvis du befinner deg for eksempel i en ansettelses situasjon, og du blir bedt om å ta en test, må du stole på at arbeidsgiver har nok kunnskap til å håndtere en slik prosess. Det er mange fallgruver.


Hvordan kan man for eksempel vite hva slags personlighet man ønsker å ansette? Er det slik at man ønsker seg mennesker som er like seg selv i et team? Svaret er som regel nei - fordi vi ønsker komplementære team, det vil si mennesker som utfyller hverandre, og kan gjøre forskjellige arbeidsoppgaver.


Og er det slik at vi kan stole på resultatet en test vil gi? Vi krever mye av et menneske når vi ber han eller hun være ærlig - mot seg selv. Som regel gjør vi ikke det vi vet at vi burde gjøre, vi mennesker er ikke rasjonelle. Det betyr at det er lett å svare intensjonelt, altså det man tenker at man ville ha gjort, og ikke hva man faktisk hadde gjort. Det er så klart også fort gjort å svare det man tenker at arbeidsgiver ønsker seg.


En annen fallgruve ved å bruke personlighetstester, er at alle spørsmål kommer så klart an på situasjonen. Vi handler forskjellig ettersom situasjonen endrer seg. Igjen: det er komplekst.


Men! Når det er sagt, er det mye bra man kan få ut av en god personlighetstest. Det en god og vitenskapelig personlighetstest kan si noe om, er trekkene våre. Det som kjennetegner deg av og til, i noen situasjoner. Og det er gøy!


Ta for eksempel denne testen her og se om du kjenner deg igjen. Er det noe her som du kan lære mer om deg selv av?


Det en slik test derimot sier ingenting om, er hvorfor du har disse trekkene.

Skal vi se på hvorfor du er som du er, kan det være lurt å finne ut av hva det er som driver deg til å gjøre det du gjør. Hva er det som står bak disse valgene? Da må vi se på hvilke behov du styres av. Bevisste og ubevisste.


Her har du Adams Pod som jeg liker så godt, som snakker om disse tingene.


Enjoy!
127 visninger

Send brev til:

Hanne Viken Kirkeveien 154 3140 Nøtterøy

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon